Nieuws in Beeld
Je gids in de wereld van LED-schermen.
Van de nieuwste productupdates en case studies tot praktische tips en trends. Blijf op de hoogte van onze projecten en ontdek hoe wij jouw evenement in beeld brengen!
50 Shades of Black: Hoe zwart is jouw scherm echt?
Op een LED-scherm hangt de "zwartheid" af van het type technologie dat wordt gebruikt. Er zijn grofweg twee soorten LED-schermen: traditionele LED-schermen met een achtergrondverlichting (zoals LCD-LED-schermen) en OLED (Organic Light Emitting Diode) schermen.
1. LCD-LED schermen (met achtergrondverlichting)
Bij LCD-LED-schermen is er een constante achtergrondverlichting die door de pixels heen schijnt. Zwart wordt hier weergegeven door de LCD-pixels zo veel mogelijk te blokkeren, zodat er zo min mogelijk licht doorheen komt. Dit leidt echter niet tot een “perfect zwart”, omdat er altijd wat achtergrondverlichting zichtbaar kan zijn, vooral in donkere omgevingen. Dit wordt ook wel “grijszwart” genoemd.
2. OLED-schermen (zonder achtergrondverlichting)
OLED-schermen werken zonder achtergrondverlichting. Elke pixel is zelfoplichtend en kan afzonderlijk in- of uitgeschakeld worden. Dit betekent dat als een pixel zwart moet zijn, deze volledig uitgeschakeld kan worden, waardoor er geen licht wordt uitgezonden. Dit resulteert in een diep en perfect zwart, aangezien er geen licht door de zwarte delen van het scherm komt. Dit maakt OLED-schermen ideaal voor scènes met veel contrast en diepe zwartwaarden.
NIEUW: MicroLED
Een nieuwe technologie, MicroLED, biedt ook zelfoplichtende pixels, vergelijkbaar met OLED, maar zonder de organische componenten die na verloop van tijd kunnen degraderen. Dit geeft een zwart dat net zo diep is als bij OLED, met mogelijk nog betere helderheid en duurzaamheid.
Kortom: een LED-scherm zonder individuele pixelverlichting (zoals een LCD-LED) kan geen volledig zwart produceren zoals een OLED- of MicroLED-scherm dat kan.